espa_text

Μελισσοκομία

Εισαγωγή

 

Η μελισσοκομία αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο για την ελληνική οικονομία. Η πλούσια χλωρίδα της Ελλάδας σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα αποτελούν άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων

Το κυνήγι των ανθοφοριών

Η μελισσοκομική εκμετάλλευση για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να μεταφέρει τα μελίσσια σε περιοχές όπου υπάρχει ανθοφορία.

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξει ένα μέρος με ήπιο χειμώνα και χαμηλή σχετική υγρασία για ξεχειμώνιασμα των μελισσιών. Τέτοια μέρη μπορούν να αποτελέσουν οι προστατευμένες από παγετούς περιοχές(ημιορεινές περιοχές) αλλά όχι οι παραθαλάσσιες και παραλίμνιες περιοχές (μεγάλη υγρασία)

Τα μελίσσια θα ξεκινήσουν νωρίς την άνοιξη , θα εκμεταλλευτούν τις πρώτες ανθοφορίες και αναλόγως την περιοχή θα πρέπει να μετακινηθούν στα τέλη Ιουνίου σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο (ορεινές).

Στα μέσα Σεπτεμβρίου μπορεί να γίνει  η εκμετάλλευση μελιτωμάτων (πεύκου), οπου τα μελίσσια δεν θα πρέπει να παραμείνουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών, καθώς η έλλειψη γύρης θα τα αδυνατίσει.

Τέλος τα μελίσσια μεταφέρονται σε περιοχές με φθινοπωρινή ερείκη. Σε τέτοιες περιοχές τα μελίσσια θα συλλέξουν γύρη και νέκταρ και θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους.